به گزارش ریاح نیوز، بر اساس آخرین دادههای چشمانداز جمعیت جهانی سازمان ملل (۲۰۲۳) و تحلیل مرکز پژوهشی Pew، جمعیت جهان در ۷۵ سال گذشته بیش از سه برابر شده است، اما پیشبینی میشود این رشد تا سال ۲۱۰۰ کند شود و جمعیت جهان تنها حدود ۱.۹ میلیارد نفر افزایش پیدا کند، یعنی جمعیت از ۸.۲ میلیارد فعلی به ۱۰.۲ میلیارد نفر برسد. جمعیت جهان در سال ۲۰۸۴ به اوج خود یعنی ۱۰.۳ میلیارد نفر خواهد رسید و سپس تا پایان قرن به ۱۰.۲ میلیارد نفر کاهش خواهد داشت.
سه کشور پرجمعیت جهان یعنی هند، چین و آمریکا مسیرهای متفاوتی در آینده خواهند داشت. جمعیت هند که اکنون حدود ۱.۵ میلیارد نفر است، تا سال ۲۰۶۱ به اوج ۱.۷ میلیارد نفری میرسد و سپس تا سال ۲۱۰۰ به ۱.۵ میلیارد نفر کاهش پیدا میکند و جمعیت چین که از اکنون روند کاهشی را آغاز کرده، تا سال ۲۱۰۰ به ۶۳۳ میلیون نفر کاهش خواهد داشت. در مقابل، جمعیت آمریکا با رشد آهسته و پیوسته تا سال ۲۱۰۰ به ۴۲۱ میلیون نفر خواهد رسید.
پنج کشور جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، نیجریه، پاکستان و تانزانیا بیش از ۶۰ درصد رشد جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ را به خود اختصاص خواهند داد. در سال ۲۰۲۵، تنها نیجریه و اتیوپی از آفریقا در میان ۱۰ کشور پرجمعیت جهان هستند، اما تا سال ۲۱۰۰، کنگو و تانزانیا نیز به این فهرست اضافه خواهند شد. آمریکا تنها کشور خارج از آفریقا و آسیاست که در میان ۱۰ کشور با بیشترین سهم در رشد جمعیت قرار دارد، اما تا سال ۲۱۰۰ از رتبه سوم به ششم سقوط خواهد کرد.
یکی از مهمترین تغییرات ساختاری در جمعیت جهان پیر شدن آن است؛ در سال ۲۱۰۰ میانگین سنی جهان از ۳۱ امروز به ۴۲ سال خواهد رسید، این عدد در سال ۱۹۵۰ برابر با ۲۲ سال بود. جمعیت افراد ۶۵ سال و بالاتر نیز بیش از دو برابر میشود و از ۸۵۷ میلیون نفر امروز به ۲.۴ میلیارد نفر در سال ۲۱۰۰ خواهد رسید، بهطوری که سهم آنها از جمعیت جهان از ۱۰ به ۲۴ درصد افزایش خواهد داشت. تا سال ۲۱۰۰ نسبت افراد زیر ۲۵ سال و افراد بالای ۶۵ سال برابر خواهد شد؛ این در حالی است که امروزه جمعیت جوانان چهار برابر سالمندان است و در سال ۱۹۵۰ این نسبت حتی ۱۰ به یک بود. جمعیت زیر ۲۵ سال نیز از ۳.۳ میلیارد نفر امروز به ۲.۹ میلیارد نفر در سال ۲۱۰۰ کاهش خواهد داشت و سهم آنها از جمعیت جهانی از ۴۰ به ۲۸ درصد خواهد رسید.
امروزه از نظر منطقهای، آفریقا جوانترین منطقه جهان با میانگین سنی ۱۹ سال است و تا سال ۲۱۰۰ نیز این جایگاه را حفظ خواهد کرد، هرچند میانگین سنی آن به ۳۵ سال افزایش خواهد داشت. آمریکای لاتین و کارائیب دومین منطقه جوان جهان با میانگین سنی ۳۲ سال و اروپا پیرترین منطقه جهان با میانگین سنی ۴۳ سال بهشمار میرود. در سطح کشورها، میانگین سنی آمریکا ۳۹ سال است که آن را در میان یکسوم کشورهای پیر جهان قرار میدهد، اما همچنان کمی جوانتر از بسیاری از کشورهای پردرآمد اروپا و شرق آسیاست.
جمعیت جهان بهطور کلی تا پایان قرن بیستویکم با روندی کندتر رشد خواهد کرد و ساختار سنی آن بهطور چشمگیری تغییر پیدا میکند. سهم کشورهای آفریقایی و بعضی از کشورهای آسیایی در رشد جمعیت افزایش خواهد داشت و جمعیت سالمندان نسبت به جوانان رشد قابلتوجهی خواهد داشت که این امر پیامدهای گستردهای برای سیاستگذاری، اقتصاد و رفاه اجتماعی در سراسر جهان به همراه خواهد داشت.
پایان خبر/۱۱