به گزارش ریاح نیوز، فرهاد حیدری رئیس اورژانس پیشبیمارستانی اصفهان در نشست خبری با خبرنگاران به مناسبت چهارشنبهسوری، اظهار کرد: تعداد مأموریتی که اورژانس پیشبیمارستانی در طول سال دارد، بسیار بالا است و شاید تعداد مأموریت چهارشنبهسوری در این نسبت زیاد نباشد، اما اهمیت بالایی دارد. اهمیت مأموریتهای چهارشنبهسوری از این جهت است که درصد قابل توجهی از مصدومان زیر ۲۰ سال هستند که نیروی کار و جوان آینده خواهند بود و ممکن است این حادثه برای آینده این افراد مشکل ایجاد کند.
رئیس اورژانس پیشبیمارستانی استان اصفهان با اشاره به حوادث خانوادگی در چهارشنبهسوری، تصریح کرد: اهمیت دیگر مأموریتهای این روز اورژانس پیشبیمارستانی، خانوادگی بودن این حوادث است و به همین دلیل به خانوادهها برای جلوگیری از اقدامات فرزندانشان و حوادث ناگوار هشدار میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: شایعترین عضو آسیبدیده در این مراسم، دست و بعد از آن سر و صورت و چشم است؛ در سال ۱۴۰۰ آمار نسبت به سال قبلتر از آن بیشتر بود و دو مورد قطع عضو داشتیم، این موارد قابل پیشگیری هستند.
حیدری ادامه داد: در مناسبتهای خاص، تمام پایگاهها که ۱۶۱ پایگاه در سطح استان اصفهان است، به طور کامل به حالت آمادهباش در میآیند.
وی با بیان اینکه پایگاههای هوایی و اتوبوس آمبولانس برای چهارشنبهسوری آمادهباش هستند، افزود: دو پایگاه موتورلانس نیز که در اصفهان آغاز به کار کردند، بهطور کامل آمادهباش هستند و تمام ظرفیتها مهیا است که در صورت بروز هر اتفاقی خدمترسانی لازم انجام شود.
رئیس اورژانس پیشبیمارستانی استان اصفهان با بیان اینکه در زمینه خدمترسانی به حوادث چهارشنبهسوری محدودیتی نداریم، گفت: بیشتر نگران سایر حوادث و مشکلات افراد هستیم که به دلیل درگیری با حوادث چهارشنبهسوری که حوادث قابل کنترلی است، از رسیدگی به آنها دور بمانیم.
وی درخصوص آخرین وضعیت حوادث چهارشنبهسوری سال جاری، اظهار کرد: بهطور کلی حدود ۲۰ درصد از حوادث حین تهیه مواد محترقه رخ میدهد که در سال جاری برای حوادث مربوط به چهارشنبهسوری تا امروز، تماسی با اورژانس پیشبیمارستانی نداشتیم.
حیدری افزود: بیمارانی که وارد تریاژ میشوند، از سطح یک تا سطح پنج دستهبندی میشوند و زمان نوبت و معطلی بیمار در تریاژ بستگی به این مسئله دارد؛ درمان بیماران مرحله یک، بدون هیچگونه معطلی آغاز میشود.
وی با بیان اینکه یکی از مواردی که آمار تماس با اورژانس پیشبیمارستانی را در طول سال افزایش میدهد، مسمومیت با مونوکسید کربن و دیاکسید کربن بوده است، افزود: آمار مسمومیت با مونوکسید کربن و دیاکسید کربن در سال ۱۴۰۰، ۲۹۷ مورد و در مدت مشابه در ۱۱ ماهه اول سال ۱۴۰۱، ۵۶۷ مورد بوده است که به دنبال آن، تعداد فوت نیز از ۲۷ به ۳۳ مورد افزایش داشته است، در حالی که این موارد به راحتی قابل پیشگیری است.
سرهنگ جهانگیر کریمی معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی اصفهان نیز در این نشست با اشاره به آداب و رسوم نوروز در ایران، اظهار کرد: مجموعه این آداب و رسوم موجب شادی و نشاط میشود و پلیس از برگزاری سنتها و شادی مردم استقبال میکند و اگر این شادیها در چارچوب قوانین شهروندی باشد، از آنها حمایت میکنیم.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون ۲۴۰ هزار مواد محترقه و ۳۱۷ کیلوگرم نیز مواد پیشساز کشف شد و در همین زمینه ۲۵ نفر نیز بازداشت شدهاند. در خصوص خرید و فروش مواد محترقه، افراد سودجو برای سود مالی این مواد را در اختیار کودکان قرار میدهند، به مردم و خانوادهها هشدار میدهیم، همچنین افراد میتوانند موارد را با شماره ۱۱۰ برای شناسایی متخلفان اطلاع دهند.
وی ادامه داد: این مراسم باید خانوادهمحور و محله محور باشد، چرا که اگر به خیابان اصلی کشیده و باعث ایجاد مزاحمت برای مردم شود، خط قرمز ما خواهد بود و با هرکسی که بخواهد آسایش مردم را بهم بزند، برخورد خواهیم کرد. اگر فرد یا افرادی در روزهای پایان سال و چهارشنبهسوری ایجاد مزاحمت کنند، در ایام نوروز مهمان پلیس خواهند بود.
معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان با اشاره به اهمیت فرهنگسازی در زمینه کاهش حوادث چهارشنبه آخر سال، گفت: برای جلوگیری از حوادث چهارشنبهسوری نیاز به مجموعهای از اقدامات فرهنگی، ایمنی و اجتماعی داریم و اولین نهادی که باید برای پیشگیری وارد شود، نهاد خانواده، رسانهها و دستگاهها و متولیان امور فرهنگی هستند.
وی گفت: موارد محترقه ایمنی هم داریم که در جشنها استفاده میشود، اما در همین موارد هم افرادی میتوانند از آنها استفاده کنند که تخصص لازم را داشته باشند؛ برای استفاده از مواد محترقهای که استاندارد است هم باید آگاهی وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه از مردم درخواست داریم رفت و آمد و خریدهای عید در سهشنبه شب هفته جاری را کنترل کنند، افزود: افراد باید در شب چهارشنبهسوری تا حد امکان از ترددهای غیرضروری خودداری کنند، پلیس نیز با مردم همکاری دارد و هرجایی که افرادی بخواهند مخل آسایش دیگران شوند، برخورد میکند.
کریمی اظهار کرد: هر ساله در ایام نوروز آمادهباش هستیم و حجم نیروها با سایر روزهای سال متفاوت بوده و در چهارشنبه آخر سال هم وضعیت به همین صورت است و گشتهای پیشگیری از تخلفات از جمله سرقت نیز افزایش مییابد.
علیاکبر جنگجو رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان نیز در این نشست خبری ویژه حوادث چهارشنبهسوری، با اشاره به آمار سوختگی در جهان و ایران، اظهار کرد: ۹۰ درصد سوختگیها در کشورهای در حال توسعه اتفاق میافتد و سالانه ۳۰۰ هزار نفر در جهان به علت سوختگی جان خود را از دست میدهند. در آمار جهانی، میزان مرگومیر افراد درگیر با سوختگی ۲.۹ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر و در ایران این آمار ۳.۸ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم(ع) اصفهان تصریح کرد: نتیجه سوختگی به عواملی مانند سن، عمق سوختگی و وضعیت سلامتی قبلی مصدوم بستگی دارد و هرچه از سوختگی درجه یک به سمت سوختگی درجههای بالاتر برویم، شاهد بروز مشکلات بیشتری خواهیم بود. در درجه سوختگی یک و دو ممکن است بیمار درد داشته باشد، اما از این درجه به بالا دردی نخواهد داشت، چرا که پایانه عصبی از بین رفته است و در سوختگی درجه چهار به بالا، بیمار در صورت نجات یافتن، در تمام طول عمر خود درگیر عوارض خواهد بود.
جنگجو گفت: چهارشنبه آخر سال به عنوان چهارشنبهسوری، از ایام دور به عنوان یک رسم قدیمی در کشور گرامی داشته میشود، اما سالهاست که منجر به ایجاد دردسر شده است و قبل، حین و پس از روز چهارشنبهسوری با عواقب آن درگیر هستیم.
وی با اشاره به آغاز حوادث چهارشنبهسوری سال ۱۴۰۱، خاطرنشان کرد: در مرحله پیش از آغاز چهارشنبهسوری، شاهد مراجعه بیماری بودیم که از ناحیه دست دچار مشکل شده و در واقع شاهد آغاز حوادث، چند روز پیش از روز چهارشنبهسوری هستیم.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان، افزود: نه تنها در همان مراسم بلکه حین ساخت مواد محترقه، در حمل و نقل، در انبار کردن نیز مکمن است انفجار صورت گیرد، گاهی بعد از مراسم چهارشنبهسوری هم افرادی مراجعه میکنند که برای درمان آنها دیر شده است و عمق فاجعه بیشتر میشود.
وی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰، ۸۶ درصد از افرادی که به بیمارستان امام موسی کاظم (ع) مراجعه کردند، مرد و ۱۴ درصد آنها زن بودهاند، و ۱۰۰ درصد از افراد بستری شده، مرد بودهاند.
جنگجو درباره نوع مواد محترقه استفاده شده، گفت: ۶۸ درصد موارد ترقه، ۲۹ درصد آتش و سه درصد فشفشه بوده است.
وی با بیان اینکه بازگشت زندگی به افرادی که سوختگی بالای ۵۰ درصد داشته باشند، چالشبرانگیز خواهد بود، افزود: فوت بیمار سوختگی به درصد سوختگی و بیماری زمینهای او بستگی دارد، در سال گذشته ۷۵ درصد سوختگیها زیر ۵ درصد، ۱۷ درصد سوختگی بین ۵ تا ۱۹ درصد و هشت درصد مراجعهکنندگان بالای ۲۰ درصد سوختگی داشتهاند.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان افزود: ۱۱ درصد افراد زیر ۱۰ سال، ۴۵ درصد افراد ۱۰ تا ۱۹ سال و ۱۷ درصد بین ۳۰ تا ۳۹ سال بودهاند که افراد بالای ۵۰ سال به صورت غیرمستقیم دچار آسیب شدهاند.
وی در خصوص فراوانی محل آسیبدیدگی، تشریح کرد: ۳۶ درصد از ناحیه دست، ۲۶ درصد از ناحیه صورت، ۱۷ درصد از ناحیه پا ۱۳ درصد چشم و سه درصد سر به جز چشم آسیب دیدند، از مشکلات مهم میتوان به پارگی پرده گوش، تخلیه چشم، مشکلات برای بیماران قلبی و مشکلات مادران باردار اشاره کرد.
جنگجو درباره شغل افرادی که دچار حادثه شدند، گفت: ۳۷ درصد دانشآموز، ۲۷ درصد دارای شغل آزاد و ۱۳ درصد خانهدار بودهاند.
وی با بیان درصد مراجعات به تفکیک نوع حادثه، افزود: حدود ۸۱ درصد مصدومان چهارشنبهسوری افرادی بودند که از مواد محترقه در حال استفاده بودند، حدود ۱۰ درصد موقع ساخت مواد محترقه دچار آسیب شدند وحدود ۱۰ درصد هم رهگذر بودهاند.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان، اظهار کرد: آمار مصدومان و مراجعات سرپایی و بستری در ۱۰ سال اخیر روند رو به رشد داشته است، اما در سالهای کرونا مقداری افت آمار داشتیم.
وی با بیان اینکه از ۱۵ استان کشور به بیمارستان امام موسی کاظم (ع) مراجعه داریم، افزود: این مسئله نشان میدهد که جایگاه علمی بیمارستان مورد قبول بوده است، در حال حاضر اورژانس از نظر تجهیزات پزشکی و دارویی آماده است، اما همین امروز هم تختهای بیمارستان پر است، اگر این حوادث پیشبینی شده تحمیل شود، در کیفیت خدمترسانی دچار چالش میشویم و امید است که مردم همراهی کنند.
جنگجو با اشاره به روز ملی سوختگی، گفت: اقدام مشترکی به کمک دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استانداری انجام دادهایم و در آن حوزه سوختگی را بررسی کردیم و به عنوان هفته ملی سوختگی در اصفهان نامگذاری کردیم.
وی با بیان اینکه تمام مسؤولان مرتبط با سوختگی پای کار آمدند، افزود: مهمترین حوادث این حوزه، سوختگی حرارتی و انفجار گاز است که به چهارشنبهسوری بازنمیگردد و در همین رابطه مسئله آموزش در اصناف، مدارس و هلال احمر مصوب و از طرف استانداری اصفهان به دستگاهها ابلاغ شد.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان، خاطرنشان کرد: سند ملی سوختگی که یک برنامه بلند مدت بوده، تدوین شده است و با اجرایی شدن آن به همگرایی برای مقابله با آسیبهای سوختگی، بیش از پیش کمک میشود.
وی با بیان اینکه ۱۰ مرکز سوختگی در کشور داریم که یکی از این مراکز بیمارستان امام موسی کاظم (ع) است، افزود: خدمترسانی به بیماران سوختگی تا حدی در بیمارستانهای جنرال انجام میشود، اما درصدهای سوختگی بالا در افراد، نیاز به آیسییوهای تخصصی دارد و این افراد نمیتوانند در مراکز آیسییو عادی بستری شوند.
جنگجو اظهار کرد: در سوختگی اولین سد دفاعی که همان پوست است، وجود ندارد و در مواردی حتی افرادی که دچار سوختگی شدند دردی ندارند و عفونت و نداشتن سد دفاعی منجر به فوت آنها میشود.
وی خاطرنشان کرد: تجهیزاتی که در بیمارستان وجود دارد به روز است و سوختگی مواد دارویی خاصی هم نیاز ندارد و کمبود دارو هم نداریم.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان گفت: برای هر ۲۴ ساعت بیمار سوختگی، شش میلیون تومان به نظام سلامت ضرر میرسد و دانشگاه علوم پزشکی ماهانه یک میلیارد تومان هزینه مستقیم برای این بیماران دارد.
وی ادامه داد: طرح رجیستری بیمار سوختگی را در دست داریم که در کشور بیهمتا است و در آن حدود ۴۰ صفحه اطلاعات از بیمار دریافت میشود؛ تا امروز ۸۰۰ مورد بیمار سوختگی را در این طرح آوردیم و همچنین به تمام مسئولان نیز توضیحات لازم ارائه شد تا در شهرستانهای خود اقدامات را داشته باشند.
جنگجو تصریح کرد: مواردی با خوددرمانیهای اشتباه به به بیمارستان مراجعه میکنند که چالشزا است، لذا اگر حریق رخ داد، باید بسیار سریع مصدوم را خاموش کرد و زیر آب سرد معمولی و یک پوشش و پارچه تمیز بدون پرز را روی موضع سوختگی قرار داد و در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه کرد، همچنین ترکاندن تاولها ممنوع است و مردم نباید محل سوختگی را دستکاری کنند.
وی درباره حوادث مربوط به چشم، گفت: انتظار داریم که تا رسیدن به مرکز درمانی از چشم محافظت کنند، یک محافظ برای جلوگیری از رسیدن نور و آلودگی به چشم را با فاصله قرار دهند که تماس مستقیم با ناحیه نداشته باشد.
عبدالله ایوبی معاون عملیات سازمان آتشنشانی شهرداری اصفهان نیز در این نشست اظهار کرد: در سالی که گذشت ۳۴۰۰ مورد گشت داشتیم که تعداد آنها در این روزها بیشتر شده و تذکرات لازم نیز داده شده است.
وی افزود: در همین راستا بازدید ایمنی و آموزش برای مدارس نیز انجام شده است و در سالی که گذشت ۶۴۰ هزار تماس دریافت کردیم.
معاون عملیات سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان گفت: روزانه حدود ۱۶۰۰ مورد تماس با سازمان آتشنشانی شهرداری اصفهان گرفته شده که بهطور متوسط ۴۳ درصد حریق و ۵۷ درصد حوادث ایمنی بوده است.
وی تصریح کرد: در خصوص چهارشنبهسوری دو توصیه داریم، مورد اول این است که افراد باید در صورت بروز حادثه احتمالی، با آتشنشانی تماس بگیرند و آدرس صحیح و کامل را ارائه کنند، همچنین اگر شخصی دچار حریق شد، با دست صورت خود را بپوشاند و بدون اینکه اقدام به دویدن کند، روی زمین غلت بخورد.
ایوبی با بیان اینکه در بحث پیشگیری اقدامات بسیاری انجام شده است، افزود: سال گذشته یک مورد حمل مواد محترقه توسط راکب موتور سیکلت داشتیم که منجر به انفجار شد و دیگر حادثه انفجاری گزارش نشده است.
وی گفت: در خصوص نقاط آسیبپذیر و جمعآوری مواد بازیافتی و تذکر به واحدهای اجرایی، چاپ بنر، پخش کلیپ و انجام سایر اقدامات مربوطه شهرداری نهایت همکاری را داشته است.
پایان خبر/